My Photo
Name:
Location: Eastbourne, United Kingdom

Friday, May 16, 2008

Nafshi nafshi.
Le Grand Hotel Motke - Knokke
Het joodse Hotel Motke op de Zeedijk (Le Grand Hotel Knokke was de officiƫle benaming die op de voorgevel pronkte). Later kwam in de kelder bij Motke een eetgelegenheid, een take-away die gerund werd door de echtelieden Niederman met wijlen "Reb Shloime" Ganzgorin als Mashgiach (de rituele opzichter). Moishe Steinmetz zou later daar zijn eerste culinaire stappen in Knokke zetten met een take-out en wafels. Hij nam de plaats en Reb Shloime over. Vandaar ging het naar het Hotel aan de Congostraat. Voor de joodse Antwerpenaren was Motke the place to be!
Het Sabbatgebed vond plaats in de kleine, propvolle synagoog bij Motke, die achteraan achter de keukens gelegen was en slechts via een labyrint van gangen te bereiken was. Reb Fried verblijde zijn gebedsgenoten daar met zijn shaleshiedes-toires, heeft die later in boekvorm uitgegeven, en Hershel Fink zong zijn prachtige Jedid-nefesh lied. Nafshi nafshi...

Update:


4 Comments:

Blogger Haddock said...

"Gedeeltelijk.."
Zonder Herschel Fink & Fried dan, de 2 essentiele kopstukken..wat een mooie tijden..geef mij maar de normalen weer..ik snak naar de echte antverpener..

En dan dit, een annoniem die om beshem-omro vraagt?

Wie ben je, annoniempje?

5/30/2008 01:41:00 PM  
Blogger alfi said...

Ik ben een oud Antwerpenaar, sinds 1982 in Petah Tikwa wonende, die met veel genoegen jouw blog regelmatig volg, maar ook enkele van de nostalgische artikelen van de professor kan apprecieren.
Doe zo verder...

6/01/2008 09:26:00 AM  
Blogger Haddock said...

sinds 1982..? waar staat alfi voor?

6/02/2008 06:40:00 AM  
Blogger alfi said...

Het komt van Alfred...

6/02/2008 11:46:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home